IABx 2017 Rotterdam als culturele bestemming

Geplaatst op:
20/03/2017

Opdrachtgever:
B&W gemeente Rotterdam/ RRKC

Projectjaar:
2017

Een aantal internationale experts (samen de International Advisory Board) wordt door het college van B&W van Rotterdam gevraagd te adviseren over een relevant Rotterdams thema. Voor de komende editie is de Rotterdamse kunst en cultuur het thema. De IAB wordt georganiseerd sinds 2005. Eerder werd onder andere geadviseerd over watermanagement, CO2-free energy, diversity and inclusiveness en de omgang met klimaatveranderingen.

Voor de komende editie over de Rotterdamse kunst en cultuur bestaat de IAB uitsluitend uit internationale experts (vandaar IABx) op het gebied van cultuur en stedelijke ontwikkeling. Zij brengen eind 2017 advies uit aan het Rotterdamse college van B&W. Deze IABx zal worden voorgezeten door Jan Peter Balkenende. In het advies zal de IAB onder andere ingaan op de volgende vraag:

 “Hoe kan Rotterdam als culturele bestemming beter nationaal en internationaal gepositioneerd worden?”

Alhoewel de IABx zelf pas in 2017 bijeen zal komen gaat het project al op 30 november 2016 van start met een presentatie van Wim Pijbes. Pijbes is door Rotterdam Partners gevraagd een analyse van de sterktes en zwaktes van de Rotterdamse culturele sector te maken. Vervolgens gaat een aantal werkgroepen, bestaande uit Rotterdamse instellingen en experts van buiten aan de slag. Twee integrale commissies beschouwen vervolgens de resultaten hiervan en bereiden de komst van de internationale IABX leden voor. De RRKC is hierin sterk vertegenwoordigd. . Voor de bijeenkomst van de commissie Integraal beleid was Willem Sulsters moderator.

Het project eindigt met de presentatie van het advies van de IAB in het najaar van 2017.